5 tips voor inspiratie om te schrijven

lees een boek

Een probleem waar veel schrijvers tegenaan lopen is het vinden van inspiratie om te schrijven. Want waar haal je de inspiratie vandaan om een verhaal te schrijven? Misschien ben je al begonnen met schrijven, maar heb je ineens geen inspiratie meer. Je weet niet welke woorden je moet gebruiken, je weet niet waar je nou precies heen wilde met het stuk dat je schrijft. Ook al heb je een goede basis neergezet en het verhaal van te voren uitgedacht. Of je bent juist de basis voor jouw verhaal aan het neerzetten en je komt erachter dat je helemaal niet weet waar je naartoe gaat.

In de schrijfwereld heb je hier een term voor: writer’s block. Als je hier last van hebt, wil je wel schrijven maar lukt het niet. Het verhaal komt er niet uit. Inspiratie is dus best wel een ding bij het schrijven van een boek. Want als je geen inspiratie hebt, kan je dan wel verder met jouw verhaal?

Stel je voor: je zit achter je laptop, je hebt tijd vrijgemaakt om te gaan schrijven en het lukt niet. Wat kan je dan doen? Lees hieronder de tips om jouw inspiratie (terug) te vinden!

Lees om je inspiratie terug te vinden

Om weer iets meer in je verhaal te komen, helpt het om datgene wat je al hebt geschreven te lezen. Lees bijvoorbeeld de laatste paar hoofdstukken die je hebt geschreven om een beetje in het verhaal te komen. Waar was je mee bezig? Wat doen de hoofdpersonen in het verhaal? Wat is de laatste grote gebeurtenis geweest en waar wilde ik naartoe gaan met dat onderwerp? Door je eigen tekst terug te lezen, geeft dat weer inspiratie om verder te gaan. Zeker als je je verhaal al een tijdje hebt laten liggen en je ook niet meer precies weet waar je was gebleven. Let er wel op dat als je een beetje in een negatieve stemming bent, je niet je hele verhaal afkraakt. Als je merkt dat je dat aan het doen bent, dan kun je beter stoppen met lezen en het er later nog eens bij pakken.

Een brainstormsessie

Pak een notitieboekje, zet een timer op een kwartier of een halfuur, leg alle afleiding weg (zoals je telefoon of laptop) en ga nadenken over het verhaal. Welke stappen zou je kunnen zetten in het verhaal? Welke acties kunnen gaan plaatsvinden? Wat zijn mogelijke gebeurtenissen? Ook als je van te voren je verhaal al hebt uitgedacht is dit goed om te doen. Deze brainstormsessie zorgt er namelijk voor dat het creatieve proces weer even in gang wordt gezet en laat je nadenken over het verhaal. Misschien ontstaan er wel nieuwe ideeën waar je eerder nog helemaal niet aan had gedacht! En let op! Bij een brainstorm kan alles en is niks fout. Ook de ideeën die helemaal niet passen of mogelijk zijn binnen het verhaal, schrijf je op. Misschien kan je deze nu niet gebruiken, maar wie weet later wel!
Tip voor een leuke opdracht: teken 8 vakjes op een papier en geef jezelf steeds een minuut om in een vakje een vervolg te tekenen of schrijven voor jouw verhaal.

Schrijf iets anders voor inspiratie

Het kan ook goed helpen om het verhaal dat je aan het schrijven bent even naast je neer te leggen en iets anders te gaan schrijven. Bijvoorbeeld een ander verhaal, een brief of een post voor op LinkedIn. Want als je geen inspiratie hebt, is het heel makkelijk om te denken: ik schrijf wel niet. En natuurlijk is dat helemaal prima, maar het zorgt er ook voor dat de drempel om te gaan schrijven steeds groter wordt. Zeker als dit niet de eerste keer is dat je zo denkt. Elke keer als jij denkt ‘ik weet het toch niet’ en het schrijven voor je uit schuift, wordt die berg steeds hoger en is het uiteindelijk moeilijk om weer te beginnen.

schrijf inspiratie

Tip voor een leuke opdracht: schrijf 20 dingen op een briefje (van voorwerpen tot personen tot landen), vouw ze dicht en trek er vervolgens 3 of 4. Met de dingen die op de briefjes staan schrijf je een kort verhaal!

Kijk een film of lees een boek!

Oké, het klinkt misschien gek om lekker op de bank te gaan liggen en een film op te zetten, terwijl je eigenlijk zou gaan schrijven. Maar geloof me, dit werkt! Zet een film aan en kijk een stukje, bijvoorbeeld een kwartier, en stop de film dan. Schrijf nu een vervolg. Hoe zou de film verdergaan? Wat zou er hierna gebeuren? Dit kan je ook doen met een hoofdstuk uit een boek. Lees een paar bladzijden en schrijf vervolgens hoe jij het verhaal verder zou laten verlopen. Ook dit zorgt ervoor dat het creatieve proces weer op gang komt. En wie weet kan je er zelfs wel iets van gebruiken voor in je eigen verhaal!

Forceer het niet!

Nog een laatste belangrijke tip: forceer het niet. Een creatief proces is iets wat moet ‘zijn’. Als je dit gaat forceren wordt dat wat op papier verschijnt ook niet per se beter. Als je van jezelf móét schrijven terwijl je aan alles merkt dat het echt niks gaat worden, dan is het ook helemaal niet erg om er mee te stoppen. Een creatief proces forceren leidt uiteindelijk niet tot een beter verhaal en zorgt er vaak voor dat je later meer tijd kwijt bent aan het herschrijven van deze stukken.

Hopelijk helpen deze tips jou om de inspiratie voor jouw verhaal (terug) te vinden. Heel veel plezier met schrijven!

schrijfcoach

Zin om te sparren?

Heb jij hulp nodig bij het schrijven van jouw boek? Bekijk hier het aanbod. Of wil je een keer sparren over jouw verhaal en de mogelijkheden? Plan dan vrijblijvend een 30-minuten kennismaking in!